Afghanistan | 21 december 2008
Reporter trekt het gebied in dat tot voor kort onder controle was van de Taliban. Aan de hand van Afghaanse ooggetuigen, reconstrueren we de gebeurtenissen van eind vorig jaar toen de Taliban de omgeving rond de Nederlandse basis bij Deh Rawod bezette en de lokale bevolking onderdrukte op een paar kilometer van een Nederlandse basis. De veiligheidssituatie is verbeterd maar broos. Dat blijkt uit de de mate van beveiliging rond een vergadering van dorpsoudsten en stamleiders in Deh Rawod. Maar ook tijdens een conferentie bij gouverneur van Uruzgan, A. Hamdam in Tarin Kowt heerst nervositeit.
Vertrekkende deelnemers aan een zwaar beveiligde conferentie in Tarin Kowt
Een jaar geleden arriveerde A Hamdan, de nieuwe gouverneur in Uruzgan
Nu maakt de bestuurder de balans op.
En een gesprek met de inmiddels tweehoofdige leiding van de ISAF- missie.
Een jaar geleden werd het gebied ten noorden van Kamp Hadrian door de Taliban ingenomen. Nederlandse militairen waren niet meer bij machte de bevolking te beschermen. Burgers werden gemarteld en vermoord en de sharia werd er ingevoerd.
Kerkhof met slachtoffers van het taliban- geweld
De heuvel die als uitkijkpost moet dienen, wordt grondig onderzocht op explosieven
Reporter trekt, voor het eerst nadat de Taliban verjaagd is, het gebied in.
We tekenen getuigenissen op van Afghanen, burgers die het overleefden.
De bevolking en de lokale leiders doen een klemmend beroep op Nederland om de ISAF- missie te verlengen
Belangrijkste reden: veiligheid. Maar ook de miljoenen aan ontwikkelingshulp zijn van harte welkom. De controle op de besteding is vanwege de beperkte veiligheid, moeilijk. Corruptie ligt op de loer. En tribale verhoudingen wegen zwaarder dan de wensen van de Nederlandse ‘buitenstaanders’.
Deh Rawod. Het centrum wordt hermetisch afgesloten.
Een conferentie van lokale krijgsheren moet veilig kunnen verlopen. Daarom bewaken Nederlandse en Franse militairen de deelnemers. Ze zijn beducht op een zelfmoordaanslag. Het zou hier niet de eerste zijn. Een paar maanden geleden vielen op de markt 24 doden en ruim zestig gewonden toen een met bommen behangen man zich opblies.
De sfeer is gespannen.
Er zijn berichten over een auto vol explosieven. Eén keer wordt het vuur geopend als een man op een brommer niet wil stoppen.
Tijdens de conferentie blijkt hoe hier de krachtsverhoudingen liggen.
De machtigste krijgsheer neemt de besluiten en niemand anders.
De conferentie duurt lang. Het leidt bij de militairen buiten tot ongeduld en extra nervositeit zeker wanneer tot twee keer toe een auto in volle vaart op een wegversperring af rijdt. Het wordt geinterpreteerd als testgedrag voor een aanslag.
De uitzending is hier te zien: