Documentaire | 19 oktober 2024

Brug over de breuklijn II

Columnist en auteur Natascha van Weezel en programmamaker Sinan Can gaan sinds het begin van de oorlog in Gaza in gesprek met mensen aan beide kanten van het conflict. Ondanks haat en scheldpartijen en zelfs bedreigingen op sociale media blijven ze op zoek naar de dialoog. Vorig jaar deden ze dat in Nederland. Nu in het conflictgebied zelf. In Brug over de Breuklijn II reizen Natascha en Sinan naar Israël waar oorlogsretoriek de rede doorgaans overschreeuwt.

Terwijl bommenwerpers en gevechtshelikopters over hun hoofden vliegen, praten ze met politici, diplomaten, activisten.

Mensen die zich tegen de stroom in, onvermoeibaar tegen het geweld verzetten en met vuur voor vrede pleiten en de vrijlating van de gijzelaars die Hamas nu al meer dan een jaar gevangen houdt.

In het historische American Colony Hotel in Jeruzalem treft Jeruzalem ontmoet Sinan de Palestijnse vredesactivist Hiba Husseini, mede- oprichter van de Holy Land Confederation. De advocate pleit voor een onmiddellijk staakt het vuren en een duurzame tweestatenoplossing. Dat doet ze samen met oud minister Yossi Beilin.

Eldad Joffe is burgemeester van Neve Shalom/ Wahat as- salaam een dorp waar Joden en Palestijnen al jaren in harmonie samenwonen. Hij vertelt Natascha over zijn eerste werkdag, 7 oktober vorig jaar, de dag van de aanslag van Hamas. Hoe wisten hij en de bewoners van zijn gemeenschap de vrede te bewaren? De vrede lijkt verder weg dan ooit maar dat was ie al eerder.

We ontdekken hoe toenmalig senator Hanneke Gelderblom (D66) samen met Ed van Thijn, eind jaren tachtig geheime bijeenkomsten organiseerden tussen Israeli’s en Palestijnen.

Niet veel later  fietsten diplomaat Robert Serry en oud PvdA- minister Max van der Stoel in Den Haag een nacht lang heen en weer tussen twee hotels met vertegenwoordigers uit beide kampen.

In het grootste geniep want contacten met PLO vertegenwoordigers waren voor Israeli’s ten strengste verboden.  Ondanks de hindernissen beschouwen de deelnemers die periode als de eerste voorzichtige stappen op weg naar de latere Oslo- akkoorden.

Die bezegeld werden met misschien wel de beroemdste handdruk uit de wereldgeschiedenis, die tussen de Israëlische premier Yitzhak Rabin en PLO leider Yasser Arafat.

Sinan bezoekt in Jeruzalem de oude stad waar religies hun heiligdommen koesteren en de spanningen door de oorlog verder oplopen.

In Tel Aviv op een massabijeenkomst hoort Natascha de moeder van een gegijzelde jongen zich tot premier Netanyahu richten.

Bij het huis van de regeringsleider, in Caesarea, zijn we getuige van felle protesten.

Bekijk hier Brug over de breuklijn II