artikel | 29 mei 2021
Sinds de toewijzing van het WK eindtoernooi 2022 bouwt Qatar voor tientallen miljarden stadions en infrastructuur. Volgens onderzoek van de Britse krant The Guardian overleden daarbij tot nu toe meer dan 6500 arbeidsmigranten. Nederlandse ondernemers en financiële instellingen verdienen miljoenen in de Golfstaat. Maar kun je wel zakendoen in een land waar de rechten van honderdduizenden met voeten worden getreden?
Deze week melden vijf mensenrechtenorganisaties dat de Keniaanse activist Malcolm Bidali, die zich in Qatar sterk maakt voor de positie van arbeidsmigranten al drie weken gevangen wordt gehouden. Volgens Amnesty International liet Bidali zijn moeder 20 mei jongstleden tijdens een telefoongesprek met weten dat hij 23 uur per etmaal in eenzame opsluiting zit en geen toegang heeft tot een advocaat.
De handtekening van Nederland staat onder VN-verdragen over mensen- en arbeidsrechten. Nederland is ook lid van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Daarmee belooft ons land dat het ‘internationaal erkende mensenrechten respecteert en inbreuken daarop helpt te voorkomen of aanpakt als die zich voordoen’.
Die belofte maakt de regering niet waar. Aangenomen Kamermoties om dat wel te doen, lapt het kabinet aan z’n laars. ‘De regering is in gebreke gebleven’ vindt Joel Voordewind (CU). Intussen doet de BV Nederland volop zaken in Qatar, daarbij geholpen door de overheid. Dat blijkt uit onderzoek van Argos door Bart Nijpels en Sophie de Rijk. Lees hier Zakendoen in Qatar