Uitgelicht

blog | 13 maart 2024

In ons aller belang

Goed dat NRC aandacht besteedt aan een rechtszaak als deze. Dat gebeurt te weinig terwijl de belangen groot zijn. “De belangrijkste vraag die voorligt is of Zembla de uitingen mag publiceren” stelt raadsman Jens van den Brink in hoger beroep ter zitting.

 

Uitgelicht

blog | 26 februari 2024

Het is met dank

Na 20 jaar besloot Ton Vanderplas vorige week dat het tijd is om te stoppen. Journalist, regisseur, researcher, producer maar bovenal cameraman in één.

Uitgelicht

blog | 1 oktober 2022

Geen neus voor nieuws

Dertig jaar geleden doorboorde een Boeing de flats waar ik anderhalf jaar lang tegenover woonde. En of ik weet waar ik was. Op pad voor de eerste uitzending van het seizoen van Reporter met cameravrouw Sonja ter Laag. We roken de ramp die zich net voltrokken had …. (lees verder)

Uitgelicht

blog | 9 september 2022

Borsalino (4)

Zembla knabbelde dapper aan zeekraal. Halverwege nam de vertelling een absurdistische wending. Af en toe legt de schoonheid, zeggingskracht of de onthullende waarde van een artikel, speech, kunstuiting of documentaire je het zwijgen op. Dan schiet het compliment ‘chapeau’ te kort en is een overtreffende trap nodig om je enthousiasme onder woorden te brengen. De Borsalino, sinds 1857 de onbetwiste hoed der hoeden…

Uitgelicht

blog | 11 juli 2022

Srebrenica, tasten in het duister…

Arts en vriend Ilijaz Pilav overleefde Srebrenica. Hij postte vandaag de volgende boodschap: ‘Once again he makes a circle and meets himself at a point called the 11th of July, here’s the 27th time. Once again, time meets with itself at a point you don’t know if it’s the beginning or the end. Once again, I get up, to go to another circle, to live another year… Another July 11th…It’s not courage to go on when you have the strength. It’s courage to go on when you don’t have the strength… 27th time…’

Tijdens de jaarlijkse herdenking op de begraafplaats in Potocari bood minister Ollongren, 27 jaar na de genocide in Srebrenica, ‘de diepste excuses’ aan de nabestaanden.  “We kunnen het leed niet van u wegnemen”, aldus de minister. “Maar wat we wel kunnen doen is de geschiedenis recht in de ogen kijken.” Maar dat is de vraag…(lees verder)

Uitgelicht

blog | 11 juni 2022

Gelauwerd in tijden van tegenwind

Joep Dohmen (NRC) ontvangt een oeuvreprijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Op z’n plaats en bovenal uitstekend getimed want de gelauwerde ligt stevig onder vuur en z’n opponenten schuwen een onconventionele aanpak niet.

Uitgelicht

blog | 11 juni 2022

Er is een wereld te winnen.

Goed nieuws voor de lokale – en de onderzoeksjournalistiek: Staatssecretaris Uslu stelt miljoenen beschikbaar voor lokale en onderzoeksjournalistiek: ‘Het doel is de journalistiek te versterken, kwalitatief te verbeteren en onafhankelijker te maken.’ Goed nieuws wanneer het geld – ik tel in de gauwigheid ruim dertien miljoen- op de juiste plekken terecht komt want er is een wereld te winnen.

Uitgelicht

blog | 14 mei 2022

Kamerlid Knops moet z’n mond spoelen

Kamerlid Raymond Knops (CDA) is uit de bocht gevlogen in een pleitnota die hij uitsprak tijdens een rechtszaak tegen NRC en De Limburger. Journalisten voor bendeleden en fraudeurs uitmaken die ondermijnend’ bezig zijn, verklaart hen vogelvrij. Politici die dat doen bevinden zich doorgaans in samenlevingen waar de vrijheid, mild uitgedrukt, onder druk staat. Knops, zou z’n mond moeten spoelen, z’n excuus moeten maken en zich moeten afvragen of het niet hoog tijd wordt voor een ‘functie elders’. Het zou van waakzaamheid en verantwoordelijkheidsbesef getuigen wanneer z’n partijgenoten, collega- Kamerleden en de NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) hem daartoe dringend zouden oproepen….(lees verder)

Uitgelicht

artikel | 6 mei 2022

6 mei 2002: De moord op Pim Fortuyn

Twintig jaar geleden werd Pim Fortuyn vermoord. Voor Netwerk (KRO) maakten we een jaar later een nauwgezette reconstructie van de gebeurtenissen. Op basis van onderzoek, de originele 112 meldingen en het radioverkeer van de politie -en hulpdiensten doen politiemensen, 0oggetuigen, betrokkenen, politici en familieleden verslag van wat ze meemaakten op 6 mei 2002. Kijk hier

Uitgelicht

blog | 18 februari 2022

De verkeerde kant van de geschiedenis

Het Nederlands leger gebruikte ‘structureel extreem geweld’ tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië (’45- ’49). Verkrachting, marteling en executies. Oorlogsmisdaden. Uit het onderzoeksrapport blijkt bovendien dat het destijds justitieel, militair en politiek werd getolereerd. Reden waarom premier Rutte namens de regering ‘diepe excuses’ aanbood aan de bevolking van Indonesië. Vraag is of er nu ook rehabilitatie moet volgen voor mensen als deserteur Poncke Princen?

Uitgelicht

blog | 22 december 2021

In memoriam Jos Slats.

‘Woorden van troost behoren tot het idioom van het menselijk tekort’, noteerde de Franse schrijver JC Izzo. Maar in de zwart omrande boodschappen schuilt ie wel degelijk. Rouwadvertenties in de krant waar hij jarenlang voor werkte. Ontkennen kan niet meer. Vanaf vandaag is het waar ‘Want het staat in de gazet jongen’, zou hij zeggen. In de nacht van zaterdag op zondag overleed Jos Slats.

Uitgelicht

blog | 23 oktober 2021

‘Us Dré’ deed ze schrikken in Roermond

Het was voorbije maandag schrikken in de Roermondse raadszaal meldt De Limburger vandaag. Lid Dré Peters kreeg een hartstilstand. Collega’s en broer Ben redden hem het leven. De krant wijdt een portret aan de man voor wie de aanduiding ‘kleurrijk’ te kort schiet. Volgens het artikel zou hij in het ziekenhuis op de vraag of hij ergens allergisch voor is hebben geantwoord met: ‘Ja, voor Groen Links.’  De afkeer zit diep weten collega’s Frederick Mansell, Hansje van de Beek en ik sinds 2015.

Uitgelicht

blog | 28 augustus 2021

Nederland in Afghanistan 2001- 2021

Erkenning

De Taliban is terug aan de macht. De beelden van de aftocht uit Kabul en de zelfmoordaanslag bij het vliegveld staan op ons netvlies. Berichten over gewelddadige afrekeningen, verkrachtingen en het herinvoeren van de sharia nemen toe. Is het land terug bij af? Zijn alle inspanningen van het Westen voor niks geweest zoals sommigen beweren? Was de machtsovername door de Taliban zo onverwacht? Oordeel zelf en bekijk op deze website 11 documentaires over de Nederlandse missie in Afghanistan. Zie de voortekenen en zelfs concrete waarschuwingen voor wat zich nu afspeelt. Lees hier meer en bekijk trailers en fragmenten.

Uitgelicht

blog | 21 mei 2021

Ongemakkelijke waarheden (1): De gebalde vuist

Hij kijkt richting de televisiecamera en steekt zijn gebalde vuist strijdbaar de lucht in als hij gearresteerd wordt afgevoerd. Het is één van de jonge mannen die de ambtswoning van de Indonesische ambassadeur in 1970 bezet heeft. Daad van verzet tegen het onrecht dat z’n volk, z’n ouders, hem is aangedaan. Als puber zag ik de ingepakte koffers in voormalig concentratiekamp Vught waar de tweede generatie Molukkers opgroeide. Kinderen van de warmhartige, gastvrije mensen uit de Tropen die wachten op de beloofde terugkeer naar wat hun zelfstandige republiek zou worden. Gebroken belofte. En dat niet alleen…

Uitgelicht

artikel | 10 april 2021

The fuse in the powder keg

Belfast brandt door de Brexit. Dat is verontrustend nieuws, Niet alleen voor Noord- Ierland maar ook voor Europa. En dus ook voor Nederland. Begrijpen waarom? Kijk dan nog eens naar de Zembla aflevering: De lont in het kruitvat

Belfast burns because of Brexit. That is worrying news. Not just for Northern Ireland but for Europe as well. Want to understand why? Check out and watch the (international version) of the dutch documentary:  The fuse in the powder keg

Uitgelicht

blog | 9 april 2021

Borsalino (3)

Af en toe legt de schoonheid, zeggingskracht of de onthullende waarde van een artikel, speech, kunstuiting of documentaire je het zwijgen op. Dan schiet het compliment ‘chapeau’ te kort en is een overtreffende trap nodig om je enthousiasme onder woorden te brengen. De Borsalino, sinds 1857 de onbetwiste hoed der hoeden. Hierbij de eerste van 2021. Op de hoofden van Paul van der Steen en Joep Dohmen van NRC. Eind maart bracht het duo de onthullende feiten. De Limburgse macht met de billen bloot door spitwerk van de bovenste plank. Gebeurtenissen volgden elkaar in rap tempo op. Vandaag opnieuw….

Uitgelicht

blog | 16 februari 2021

Eerbetoon aan Steven

Ineens is het twintig jaar geleden. Twee dagen nadat Steven de Vogel overleed presenteerde een piepjonge en, net als wij allemaal,  zwaar aangeslagen Sven Kockelmann een ingelaste uitzending. De KRO herhaalde ‘één van z’n allermooiste’ reportages. Samen met Ton F van Dijk, met wie Steven in die tijd een ijzersterk journalistiek duo vormde, onthulde hij de ware identiteit van Hans Schwerte, een vooraanstaand Duits literatuurwetenschapper en op dat moment (1995) speciaal vertegenwoordiger voor Noordrijn-Westfalen in Nederland. Onderzoeksjournalistiek avant la lettre. Steven de Vogel was voor velen een inspirator en een leermeester. Was? Nee, tot op de dag van vandaag nog steeds. Ik ‘spreek’ hem nog regelmatig. Kijk en begrijp waarom.

Uitgelicht

blog | 20 januari 2021

‘The hill we climb’

Inauguratie
 
Amanda Gorman dicht amper vijf minuten.
Die de rest van de dag bepaalt.
De kracht van het woord toont.
Vrijwel al het andere overbodig maakt.
Toekomst schetst.
Veel verleden tot irrelevant reduceert.
Perspectief toont, ellende relativeert.
Veerkracht van de geest benadrukt.
De Donald doet vergeten.
Verheven wit het zwijgen oplegt
Alle kleuren van de regenboog aan pijn benoemt.
Treurnis begraaft.
Wijsheid vertaalt.
Hoop belichaamt.
Adem beneemt.
Tot tranen toe ontroert.
Lees, luister en kijk: The hill we climb
Uitgelicht

blog | 29 mei 2020

Surinaams onderspit

Wie ter hoogte van Berg en Dal een terloopse blik werpt op de Suriname rivier zou de indruk kunnen krijgen dat hij traag stroomt. Wie op zaterdagavond rond elf uur door Paramaribo rijdt, en casino- dichtheid als teken van welvaart beschouwt, zou kunnen denken dat het er goed gaat. Dagen nadat Suriname gestemd heeft, weigert het ministerie van Binnenlandse Zaken de uitslag bekend te maken. De oppositie waarschuwt voor fraude. President Bouterse wil een hertelling. Zijn chaos regeert. Wie delft het onderspit in Suriname?

Uitgelicht

artikel | 8 september 2019

‘De klinische precisie’ van Bette Dam

Met verhoogde hartslag stop ik schoon ondergoed en ’n tandenborstel in een tas. Het is eind juni.  Zojuist heeft een collega me telefonisch gewaarschuwd. Ik ben in staat van beschuldiging gesteld en moet me volgens hem voorbereiden op voorgeleiding bij het Internationale Strafhof. In mijn smartphone zoek ik het nummer van advocaat Geert Jan Knoops. Ik plaats het nummer van de strafrechtgeleerde onder een zogenoemde sneltoets want detentie dreigt.

Uitgelicht

artikel | 18 juli 2019

Een Italiaanse groet aan Zembla

Voor me rijdt een vrachtwagen die een container vervoert. De kleur herken ik inmiddels, het is er eentje van, MSC, de Mediteranean Shipping Company, eigenaar van de Zoë. Begin januari verloor dat schip boven de Wadden zo’n 350 van dit soort containers. Veel van wat collega Marco de Lange en ik tot nu toe hebben geleerd over het ‘dossier Zoë ‘ passeert in gedachten voorbij in de tien minuten dat ik noodgedwongen aan kijk tegen de achterkant van de stalen bak voor me. Mooi begin van een filmdag. Toeval?

Uitgelicht

blog | 4 juli 2019

De Oude Zee

De Oude Zee is heen gegaan

Stranden ogen verlaten

Op duinen drommen mensen samen

Terwijl ze troosten, praten

De Oude Zee….

Uitgelicht

blog | 7 juni 2019

Open brief aan minister Arie Slob

‘Thank God it’s Friday’

Open brief aan de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media.

Waarde Arie Slob,

Als de plannen die gister ‘uitlekten’ daadwerkelijk de uwe zijn dan vormen ze een halfslachtig compromis dat de positie van de NPO verder uitholt en verzwakt. Een conclusie, die denk ik door de meerderheid van mijn omroepcollega’s gedeeld wordt. Een stem die zelden wordt gehoord of pas als het kalf al lang verdronken is.

Wij makers zien al decennia met lede ogen aan hoe de positie van onze omroep wordt ondermijnd door nieuws en discussies over topsalarissen en onthullingen over geschnabbel en brievenbusfirma’s. Steeds opnieuw munitie voor politieke partijen, en anderen, die de NPO vijandig gezind zijn. Ze bedienen zich van ééndimensionale retoriek om het, in hun ogen ‘linkse omroepbolwerk’, te slopen. En ze hebben de wind stevig in de rug. Teksten over de ‘graaiers uit het Gooi’ die ‘deel uitmaken van het establishment’ en ‘nepnieuws verspreiden’, gaan erin als koek. In dat klimaat is het electoraal natuurlijk niet aanlokkelijk om je als voorvechter van de Publieke Omroep te profileren. Toch hoop ik u daar alsnog toe te verleiden….(lees verder)

Uitgelicht

blog | 23 april 2019

Borsalino (2)

Af en toe legt de schoonheid of zeggingskracht van een artikel, column, foto, reportage, speech, schilderij, voorstelling, documentaire of beeldhouwwerk je het zwijgen op. Wanneer zich dat voordoet, schiet het compliment ‘petje af’ te kort. Er is meer nodig om het enthousiasme uit te drukken, een overtreffende trap. Ik heb hem gevonden: de Borsalino, al sinds 1857 de hoed der hoeden. De eerste Borsalino van dit jaar, een chapeau van formaat, zet ik op de hoofden van Frederick Mansell en Laurens Samsom voor ‘Stad van twee lentes’. Wat een film. (lees verder…)

Uitgelicht

blog | 22 april 2019

Onzekere Tijden

Was mijn baas naïef zoals hij zelf suggereert en moet hij zo snel mogelijk van iedere blaam worden gezuiverd of is er meer aan de hand? Alleen al de schijn van het laatste is schadelijk voor hem én voor het toch al broze imago van de Publieke Omroep.

Uitgelicht

blog | 11 maart 2019

Van deze dode vooral slechts…

Oud bevelhebber Hans Couzy (78) is overleden.

Eén van de hoofdrolspelers in het dossier Srebrenica. Mede verantwoordelijk voor het zenden van Nederlandse VN- militairen naar Srebrenica, een onmogelijke opdracht zoals de geschiedenis zo pijnlijk leerde. De loopbaan van de generaal maakt het schrijven van een positief in memoriam lastig. Over deze dode weinig goeds. Voor de waarheidsvinding is het heengaan van Hans Couzy een zegen.

Uitgelicht

blog | 7 januari 2019

Stijve bries

Volgens de Ierse marineofficier Francis Beaufort, bedenker van de gelijknamige ‘schaal’, leidt windkracht zes boven land tot ‘problemen met paraplu’s en afwaaiende hoeden’. In de zeevaart doet men het af als een ‘stijve bries’ met ‘grotere golven, schuimplekken’ en ‘vrij veel opwaaiend schuim’ tot gevolg. Geen weer dat bij een vrachtschip van vierhonderd meter lang en zestig breed – één van de grootste in zijn soort- tot problemen kan leiden zou je denken. Tocht stortten minstens 281 zeecontainers even ten noordoosten van Schiermonnikoog vanaf het dek van de MSC Zoë de zee in. Een deel van het afval komt uiteindelijk op onze menukaart terecht. Rederij MSC zegt alle kosten voor de schoonmaak van het Waddengebied te willen betalen. Maar daar zal onze doktersrekening vermoedelijk niet bij horen. Lees verder en bekijk de beelden…

Uitgelicht

blog | 20 oktober 2018

De kras van Kok

Zeker, er is een staatsman heen gegaan. Eén van formaat. Maar ook een politicus die vuile handen maakte. Een oud- minister én premier met krassen op z’n politieke ziel. De grootste: Srebrenica. In oktober maakten collega Jacco Versluis en ik voor Reporter (KRO) de documentaire ‘Gevecht om de regie’ over de val van Kok’s tweede kabinet. Een nauwgezette reconstructie op basis van gesprekken met de hoofdrolspelers.

Uitgelicht

blog | 24 juli 2018

Uit koers

Ze weten van z’n val, zeggen iets opbeurends of informeren in het voorbijgaan hoe het met hem is. Een enkeling waagt zich aan een voorzichtig schouderklopje. Niet Geraint Thomas, de man uit Wales, in het geel. Troefkaart van Sky, ploeg van viervoudig winnaar Froome die naast hem fietst. De kopman die de Giro van Dumoulin verpestte omdat hij de Italiaanse etappekoers mocht rijden en wist te winnen terwijl hij verdacht werd van dopinggebruik. Salbutamol, een goedje tegen astma, geconsumeerd in een hoeveelheid die de luchtwegen van een giraf zouden ontstoppen. Niks aan de hand…

Uitgelicht

blog | 16 juli 2018

The courage to help. De moed om te helpen

July 11, rememberance day. 1995. the Fall of Srebrenica. He wasn’t in Bosnia this year, which he usually is since then. This time he was in the UK, invited by an organisation named ‘Remembering Srebrenica’. Docter Ilijaz Pilav survived the massacre 23 years ago. In an interview he tells about what happened. Hopefully he will do so many more times so we won’t forget.

Opnieuw werd de val van Srebrenica herdacht. Hij was er, bij wijze van uitzondering, dit jaar niet bij, althans niet in Bosnië: dokter Ilijaz Pilav. Op uitnodiging van de organisatie Remembering Srebrenica was hij in Groot Brittannië. In een interview op hun website doet hij zijn verhaal nog eens. En dat zal hij blijven doen zodat we niet vergeten…

Uitgelicht

blog | 15 februari 2018

Biecht

Een zaaltje boven De Rode Hoed in Amsterdam. Tegenover me zit – dan al oud- premier Lubbers. Ik word geacht hem te interviewen. En bega een stommiteit van formaat.

blog | 26 augustus 2018

Met Groen van Doen

Journalist in hart en nieren,

geeft ‘m zonder morren van katoen,

betrokken en belezen,

want de naam is Groen.

blog | 6 december 2016

Srebrenica en de waarheidsvinding. Tweede Kamer is aan zet

Nu er evident bij betrokkenen voorkennis was, is nader onderzoek naar wat er met die kennis gebeurd is, noodzakelijk.”

In de lente van 1995 probeert de NAVO de Servische agressie te stoppen met luchtaanvallen. De Serviërs reageren met het gijzelen van VN- militairen die ze vastketenen op strategische plekken om bombardementen te voorkomen. Eind mei pleit de Verenigde Naties ervoor de aanvallen te beëindigen. De Franse president Chirac en de Britse premier Major bellen met de Amerikaanse president Clinton en dringen aan op een besluit met dezelfde strekking. Uit de stukken die we in de documentaire tonen, blijkt dat Clinton’s belangrijkste adviseurs voor buitenlandbeleid op zondagmiddag 28 mei in Washington bijeenkomen. Ze buigen zich over het verzoek. Onder leiding van plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Sandy Berger, komen ze tot de slotsom dat de luchtaanvallen op de Serviërs voor de ‘nabije toekomst’ inderdaad moeten worden opgeschort. Een besluit dat ze volgens een weergave van de bijeenkomst ‘in stilte’ nemen….

artikel | 19 oktober 2016

KRO’s Reporter onthult: Openbaar aanklager in de beklaagdenbank

KRO Reporter bestaat dit jaar 25 jaar. Of moet ik moet zeggen, bestond? De oudste onderzoeksjournalistieke televisierubriek jubileert maar is dit jaar uit het schema van de NPO gehaald. Oud- collega Jos Slats, onderzoeksjournalist pur sang, onthult ondanks alles. Wel of geen uitzendingen. Lees het hier en: chapeau!

blog | 2 augustus 2016

Wie betaalt bepaalt…maar niet alles.

‘Wie de tv-rechten in bezit heeft, bepaalt de publiciteit’, concludeert Jan Benjamin in NRC Next

De ontwikkelingen die de krant schetst zijn zorgelijk. Dat wel. Maar dit verhaal gaat over verslaggeving niet over dé journalistiek, laat staan onderzoeksjournalistiek. Dat onderscheid maakt het stuk onvoldoende. Daarom leest het als een lokroep. Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek is een noodzaak. Ook in de sport.

blog | 11 juni 2016

Float like a butterfly

“Beschaafde mensen houden niet van boksen”, zegt m’n vader op een nacht dat we naar een gevecht van Ali kijken. De sport verafschuwt de oud- hockeyer en hij ergert zich bovendien aan de praatjes van de pugilist uit Kentucky die zich, zonder enige terughoudendheid, ‘De Grootste’ noemt. Het is midden jaren zeventig. In de onstuimige ontdekkingstocht van m’n puberteit wordt Muhammad Ali m’n held. En nu is hij overleden. “Muhammad Ali shook up the world. And the world is better for it. We are all better for it”, luidt de samenvatting van Barack Obama. “Het is een klap”, laat Arnold Vanderlyde, de zwaargewicht uit vervlogen tijden, onbedoeld geestig – met zachte ‘g’-  van zich horen. God came for his champion”, twittert oud wereldkampioen Mike Tyson.

 

blog | 24 mei 2016

JSF met egards en gejuich ontvangen

De komst van twee Joint Strike Fighters. Drie kwartier te laat waardoor ze het Acht Uur Journaal misten. Bescheiden miscalculatie in een verder vrijwel vlekkeloze, geoliede PR show.
De minister van Defensie vloog ze tegemoet in regeringstoestel de Gulfstream. De televisiecamera mocht mee. Boven maar vooral in de wolken mocht de bewindsvrouw loftrompetteren over de naast haar vliegende gevechtstoestellen.

blog | 19 maart 2016

De geschiedenis, ze herhaalt zich

De geschiedenis, ze herhaalt zich. Zwijgen lijkt goud maar gelukkig doorbreken wakkere, vasthoudende onderzoeksjournalisten de stilte. Een Oscar voor Spotlight, een diepe buiging voor NRC, Dohmen en Chesal.

blog | 16 februari 2016

Ziel aan de duivel

Honger lijden gun ik m’n collega’s niet maar journalistiek die ’te koop is’ gun ik dit land niet.

blog | 8 januari 2016

Grafrede

Chapeau voor de VPRO- voorzitter, een genuanceerd precisie schot. Zorgvuldig en behoedzaam geformuleerd dunkt me: ‘De schijn van politieke partijdigheid’.

Ik heb de nuance laten varen maar dat mag in een grafrede.

blog | 18 december 2015

Volkskrant, geen wereldwonder

Siem Reap, Cambodja. Half zes in de ochtend. De dageraad doemt op achter de pagoda’s van wereldwonder Angkor Wat. Een aanblik van welhaast ontroerende schoonheid. Blij dat ik op dat moment, het tijdverschil is zes uur plus, de Volkskrant over Srebrenica nog niet gelezen heb.

blog | 17 december 2015

Srebrenica en de waarheidsvinding, een herkansing

Het betreft feiten (geen suggesties zoals ook nu in sommige berichten nog wordt gesteld) die niet vermeld worden in het omvangrijke NIOD onderzoeksrapport naar de val van de enclave.

blog | 3 december 2015

Sandy ‘suspend quietly’ Berger died.

He sat down in front of our camera for an interview in the afternoon of May 1, 2015  in Washington. We were filming the documentary ‘Why Srebrenica had to fall’ (VPRO/HUMAN). It wasn’t a very pleasant experience for Mr Berger as he clearly showed and expressed. In an email he later referred to our encounter as: “… one of the most disingenuous and unprofessional encounters with the press I have had during my 40 year career in and around government in Washington. It bordered on dishonest.”
He walked out of the set, furious.

blog | 8 november 2015

Hij stopt

Oud school- en huisgenoot Geelen stopt met recenseren. Spijtig maar begrijpelijk.Televisie maken is qua mentale inspanning een lachertje bij er dagelijks verplicht naar kijken én er – met een nijdige deadline in de nek- onderhoudend, geestig, kritisch, met verstand van zaken, analytisch, over moeten schijven. ‘Chapeau Jean Pierre, a la prochaine’ want hij gaat ‘gewone’ columns schrijven….

blog | 8 oktober 2015

Peroxyde Vrees Verspreider

Peroxyde Vrees Verspreider laat weten dat het door hem bedachte ‘meldpunt overlast asielzoekers’ tot ‘overweldigend’ veel reacties leidt. Meer dan tweeduizend. Hij noemt twee voorbeelden: een kennelijk verontruste moeder die vreest voor de veiligheid van haar dochters. En iemand die laat weten dat ‘ze’ dronken door tuinen zouden zwalken. De melders zullen waarschijnlijk een stemadvies […]

blog | 5 oktober 2015

Aan welke kant sta jij?

Uitstekende, scherpe aftrap voor een belangwekkende discussie door Follow the money’s Eric Smit. Stof tot nadenken want het gaat over keuzes met verstrekkende gevolgen. We zijn het oneens… Onderzoeksjournalisten brengen wat mij betreft louter feiten, geen meningen. Vertrekpunt dient nieuwsgierigheid/ waarheidsvinding te zijn, geen opvatting of ideaal. Na publicatie laten we de dans der opinies dan aan beleidsmakers, publiek, activisten.

blog | 2 oktober 2015

Dag meneer Pointl

Hij schreef voor de krant/ het gratis maandblad waar ik eind jaren tachtig voor werkte: La Ligna. Bescheiden, zachtaardige man. Vaak onpeilbaar gemoed, moeizaam worstelend met details van het leven. Ongemakkelijk manoeuvrerend, een astronaut in een volkstuin. Onhandige telefoongesprekken. Altijd vriendelijk, belangstellend. De bundel kwam uit in 1989: ‘De kip die over de soep vloog’, maakte Joodse weemoed al in de eerste zin tastbaar.

blog | 16 september 2015

Waakhond ?

Waar blijven de collega’s die kritische vragen stellen aan Ryanair, Schiphol, Mansveld, de verantwoordelijke staatssecretaris?

blog | 11 juni 2004

Het hart van je moeder

Mijn vader is opgestaan en tuurt met samengeknepen ogen de horizon af. Hij rent naar de waterlijn, houdt een hand boven z’n ogen en zoekt opnieuw. Tevergeefs. Ma is nergens te bekennen.

blog | 12 februari 2018

Het hemd van Halbe. Remedie tegen nepnieuws (5)

Tijdens de ontmoeting van Halbe Zijlstra, onze minister van Buitenlandse Zaken, met zijn ambtsgenoot in Moskou morgen, staat het dossier MH17 op de agenda. Lavrov is, zo stel ik mij voor, in de loop van de ochtend geinformeerd over de uitglijder van zijn gesprekspartner. De voorbije dagen bedacht de Rus al wat manieren om de kwestie snel van tafel te kunnen vegen maar die bedenksels kunnen de prullenbak in. De leugen van Halbe is een godsgeschenk. ….

blog | 15 december 2017

Verwarring: Kees Boonman stopt

Treurig vooruitzicht in een tijd waarin vooral de parmantige ijdeltuit zijn opmars maakt. Verslaggevers die politici met een brede grijnslach bejegenen en dan vooral bevragen over de staat van hun gemoed. Kamerleden treden hen zichtbaar onbevreesd tegemoet. En terecht want niets te vrezen. Guitigheid als drijfveer. Vrolijke muziekjes begeleiden lichtvoetig gekeuvel in filmpjes van niet meer dan anderhalve minuut. Geen ruimte voor kritische vragen. De waakhond wijkt, z’n vervanger kwispelt. Nog even en hij springt op schoot. Dat gebeurt trouwens al. Dan heet het ‘constructieve journalistiek’, één struikelpartij verwijderd van onversneden activisme….

blog | 14 oktober 2017

De vlag uit ? Remedie tegen nepnieuws (4)

Het kabinet wil meer geld vrijmaken voor onderzoeksjournalistiek. Het pleidooi riekt naar hetzelfde politiek opportunisme dat ook het ministerie van Defensie zo gênant omarmt. Aan het Haagse Plein en op het Hilversumse Mediapark stijgen kringetjes rook op uit de nog smeulende restanten. Het is als een jachtvliegtuig dat daarnet nog bommen gooide, 180 graden draait en nu voedselpakketten dropt boven de verwoeste stad.

De geste van het kabinet doet ook denken aan een scène uit de klassieke (1971) film ‘A Clockwork Orange’. Psychopaat Alex DeLarge (foto) reikt met vriendelijke grimas de hand aan iemand die hij zojuist mishandeld heeft…(lees verder)

blog | 25 augustus 2017

Bloemetjesjurk

Niks nieuws want járen geleden geschreven maar toch: Voor Marion Bloem omdat ze jarig is en vandaag 65 wordt.

Ineens sta je naast me. Het is hartje zomer. Je bent er, hartslagversnellend, op gekleed. ‘Nu snap ik waar het begrip Bloemetjesjurk vandaan komt’, wil ik zeggen maar zwijg. Het is in de pauze van een film die minder indruk maakt dan jij.

blog | 23 juli 2017

Goedkoop, dat zeker

Het stuk van Lynn Barber in The Sunday Times is mild kritisch en dat is al heel wat. Maar het gesprek met CEO O’Leary is toch vooral een gezellig onderonsje. Zonder tegenspraak stelt hij dat de beschuldigingen in Reporter “feitelijk onjuist waren.” Barber kent kennelijk de feiten niet. Het charmeoffensief van de Ryanair baas leidt misschien tot meer comfort voor de reiziger maar  hoe is het inmiddels gesteld met de veiligheid? Is het brandstofbeleid aangepast? Daarover (opnieuw) geen vragen aan de baas van de geel- blauwe reus (de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa) die zich graag afficheert als ‘Klein Duimpje’.

blog | 24 juni 2017

Veteranen

Veel veteranen liepen psychisch of fysiek letsel op. Soms blijvend. Nee, dit is geen pleidooi om ze kritiekloos te benaderen maar wel om vandaag stil te staan bij het feit dat zij bereid waren de prijs voor de vrijheid, ook die van mensen ver weg, te betalen. Dat deden ze, hoe je het ook wendt of keert, namens ons allemaal.

Wilt u met ze mee op missie? Begrijpen waarom ze gingen? Zien en horen wat ze meemaakten en hoe het hun leven veranderde?

blog | 18 mei 2017

Remedie tegen nepnieuws (3)

Vervlogen tijden (Watergate’72- ’74) herleven. Washington Post en New York Times graven dieper en dieper in de affaires rond de Amerikaanse president…

blog | 30 april 2017

Follow the money. Remedie tegen nepnieuws (1)

“Laten we eerlijk zijn, integriteit is een vervelend onderwerp omdat dat nu eenmaal negatieve gevoelens meebrengt.” In retrospectief wordt alles duidelijker, ook deze uitspraak van VVD partijvoorzitter Henry Keizer.

blog | 3 april 2017

In memoriam Anton Westerlaken; ‘Gelukkiger kun je van werk niet worden.’

Eind jaren negentig. ‘Under cover’ als CNV- medewerker bezoek ik samen met Anton Westerlaken de in Indonesië gedetineerde vakbondsleider Muchtar Pakpahan. De omhelzing van de kleine dappere man in de gevangenis en zijn grote vriend uit Nederland is langdurig. Met Hollandse houterigheid klemt hij de broze Indonesiër met de wankele gezondheid liefdevol tegen z’n borst. […]

blog | 11 januari 2017

Kritische noot?

Ryanair is bovendien al jaren veruit de grootste van Europa dus de kop bevat geen nieuws. Geen woord over het recente arrest van de Hoge Raad:

blog | 20 oktober 2016

Jubilaris

Jubilaris

KRO’s Reporter was 25 jaar lang dé onderzoeksjournalistieke tv- rubriek van de Publieke Omroep. Nu, in het jaar dat het programma jubileert, is het uit schema van NPO 2 gehaald. Waarom? Een pleidooi voor herstel.