blog | 20 oktober 2018
Zeker, er is een staatsman heen gegaan. Eén van formaat. Maar ook een politicus die vuile handen maakte. Een oud- minister én premier met krassen op z’n politieke ziel. De grootste: Srebrenica. In oktober maakten collega Jacco Versluis en ik voor Reporter (KRO) de documentaire ‘Gevecht om de regie’ over de val van Kok’s tweede kabinet. Een nauwgezette reconstructie op basis van gesprekken met de hoofdrolspelers.
We kregen handgeschreven notities van een minister in handen en onthulden onder meer dat Kok zijn collega Jan Pronk een ‘matennaaier’ noemde.
Een paar maanden later onderzoeken collega Paul Koedijk en ik wat de Nederlandse regering waarmaakt van de suggestie die Wim Kok deed toen hij gehoord werd door de Parlementaire Enquêtecommissie. Kok die dan al afgetreden is, zegt daar: “Ik hoop dus dat de compassie met de mensen, met de nabestaanden in het gebied blijft, op een manier die ook wel bij de traditie en de stijl van Nederland hoort” want er is, zo benadrukt Kok sprake van ‘lotsverbondenheid’. Uit Reporter blijkt dat de invulling van dat begrip te wensen overlaat.