blog | 11 juni 2022
Staatssecretaris Uslu stelt miljoenen beschikbaar voor lokale – en onderzoeksjournalistiek.
‘Het doel is de journalistiek te versterken, kwalitatief te verbeteren en onafhankelijker te maken.’ Goed nieuws wanneer het geld – ik tel in de gauwigheid ruim dertien miljoen- op de juiste plekken terecht komt; op werkvloeren waar ambities verder reiken dan het louter verzamelen en bundelen van gegevens (‘datajournalistiek’), waar ervaren krachten gekoppeld worden aan jonge collega’s, waar eind -en hoofdredacteuren met visie en durf de scepter zwaaien en waar journalisten professionele distantie in acht nemen tegenover de macht die ze geacht worden te controleren. Het is helaas niet overal het geval. Er is een wereld te winnen. En de investering loont. Ook lokaal en regionaal. Onderzoeksjournalistiek bindt lezers en kijkers aan het medium dat namens hen de macht – in de breedste zin van het woord- controleert en misstanden en onregelmatigheden aan het licht brengt.
Bij Omroep Gelderland leeft dat besef. Dat ondervond ik vorig jaar toen ik er, met steun van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek, een groep onderzoeksjournalisten mocht coachen. Onder leiding van eindredacteur Fatima Naumann timmeren ze veelbelovend aan de weg.
Het was leerzaam en meer dan een genoegen met deze enthousiaste en bevlogen collega’s te werken. Hun recensies waren hartverwarmend. Een enkele deed me blozen. Zoals deze: