| 7 januari 2015
Ooit stond hij bekend als de bestrijder van fraude en corruptie maar nu zelf voor de rechter, aangeklaagd wegens omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Waarom bleef het imago van de bestuurder zo lang intact? Wat voor rol speelden de media, de lokale bestuurscultuur en het netwerk van de politicus?
Als Kamerlid profileert hij zich als waakhond. De slagerszoon uit Roermond steekt zijn weerzin tegen de katholieke Limburgse bestuurscultuur niet onder stoelen of banken. Hij beschuldigt het CDA zonder omwegen van corruptie Als vicevoorzitter bijt hij zich tijdens de Parlementaire Enquête Bouwsubsidies vast in alles dat naar onregelmatigheden riekt. Het levert hem aanzien op in de Haagse arena. Hij is benaderbaar voor het journaille in de residentie, dat hem voorziet van bijnamen als ‘brigadier snuf’ en ‘de horzel van het Binnenhof’. Van Reys vasthoudendheid dwingt respect af bij vriend en vijand. Wanneer hij Den Haag verlaat en terugkeert naar zijn geboortegrond wordt hij met open armen ontvangen, ook door de lokale journalistiek.
Als Wethouder stadsplanning en ruimtelijke ordening is hij, samen met projectontwikkelaar en jeugdvriend Piet van Pol, de drijvende kracht achter de Roermondse metamorfose van slaperig provinciestadje tot regionale metropool. De voortvarendheid van Van Rey wekt de aandacht van een duo journalisten bij De Limburger. Langdurig onderzoek leidt tot openbaarmaking van een reeks integriteitmeldingenbetreffende Van Rey. Het betreft onder meer vakanties naar St Tropez, met zijn jeugdvriend de projectontwikkelaar. In oktober 2011 volgt er een onthullende publicatie, strekking: er is sprake structurele schijn van belangenverstrengeling tussen wethouder Van Rey en projectontwikkelaar Piet van Pol. Het is het begin van de onttroning van ‘de onderkoning van Roermond’. De gemeente stelt een onderzoek in dat de feiten uit de publicatie bevestigt. Daarna richt ook het Openbaar Ministerie haar pijlen op de wethouder. De voormalige ‘horzel van het Binnenhof’ staat op 20 januari 2015 in Rotterdam voor de rechter.
Waarom bleef het imago van de bestuurder zo lang intact? Wat voor rol speelden de media, de lokale bestuurscultuur en het netwerk van de politicus? In Medialogica hoe de bestrijder van corruptie verdachte werd.
Door: Bart Nijpels, Frederick Mansell en Hansje van de Beek
De uitzending is hier te zien:
Jos van Rey, corruptieverdachte