blog | 20 oktober 2016
KRO’s Reporter was 25 jaar lang dé onderzoeksjournalistieke televisierubriek van de Publieke Omroep. Nu, in het jaar dat het programma jubileert, is het uit schema van NPO 2 gehaald. Waarom? Vraag het de managers.
Vandaag, op de kop af twee jaar geleden, publiceerde Reporter (Jacco Versluis & Marco de Lange) onderstaand verhaal nog. Over misstanden bij de kernreactor in Petten.
Van belang voor ons allen? Lijkt me wel. Daarom is onderzoeksjournalistiek de speerpunt van de Publieke Omroep. Toch? Maar waar is Reporter dan gebleven? Het programma dat een kwart eeuw fraude, corruptie, nepotisme en andere onwelriekende zaken aan het licht bracht en de macht het vuur aan de schenen legde? Wie het Hilversumse beleid snapt, mag het zeggen. Misschien duikt Reporter nog eens op in KRO’s Brandpunt of incidenteel zelfstandig in 2017…
Op de Publieke Omroep is indrukwekkend en met de botte bijl bezuinigd door een voortvarende staatssecretaris zonder noemenswaardige kennis van zaken. Vrijwel ongehinderd kan hij visieloos calculerend zijn destructieve gang gaan. Mede te wijten aan slapende bestuurders en zakkenvullende, schnabbelende tv- makers die geen oog hebben voor het effect van hun beleid en gedrag op de manier waarop de Haagse politiek naar Hilversum kijkt. Dat zit zo. Gooise bazen staan een deel van hun personeel – vooral presentatoren maar – ook ‘journalisten’ toe te schnabbelen: congressen voorzitten, bedrijfsfilmpjes maken etc. Het is voor de ‘beeldbuisbekenden’ een florerende bedrijfstak. Ze verdienen buiten de deur soms meer dan bij hun werkgever. De ‘publieke omroepers’ laten zich betalen door opdrachtgevers die ze geacht worden kritisch te volgen zoals bedrijven, banken en verzekeraars. Zo scharen die Gooise collega’s in de rijen van misschien wel de minst populaire groep mensen in onze samenleving: de zakkenvullers. Die zitten, in de ogen van veel mensen, vooral in Den Haag. En zo is de cirkel rond want waarom zou een politieke partij op de barricade springen voor de Publieke Omroep? Daar is electoraal geen winst te halen. En zo zijn de Hilversumse managers, uitzonderingen daargelaten, ruimschoots geslaagd voor de cursus ‘Draagvlak ondermijnen’.
De Gooise enclave geeft belastinggeld uit. Het is geen staatsomroep (zoals de commerciële concurrenten graag roepen) maar wel in dienst van het publiek dat de penningen betaalt. De onderzoeken van programma’s als Argos, Zembla en Reporter en Medialogica zijn duur en tijdrovend. De uitkomst is onzeker. Tóch kan onderzoeksjournalistiek de redding zijn van dit publieke bestel. De kijker wil waar voor zijn geld en kennis nemen van zaken, misstanden die haar/hem aan gaan. Zembla – dat de concurrentie van Reporter node mist- de VPRO, Human en NTR daar investeren ze nog in onderzoeksjournalistiek. Het is een speerpunt dus omroepen een oproep: ‘Put your money where your mouth is!” Meer gedegen onderzoeksjournalistiek bij de omroep. Lezers, collega’s, eenieder, pleit met hartstocht en liefde graag. Om te beginnen voor de terugkeer van KRO’s Reporter op NPO2!
Amerikaans pleidooi voor onderzoeksjournalistiek
In de media Petten:
Primeur Petten van de Volkskrant was vooral van Reporter