Documentaire | 24 juli 2024
Arnold Vanderlyde vertelt op historische grond, de ring van boksschool RBV Crooswijk
Orhan Delibas is volgens oud zwaargewicht Arnold Vanderlyde (drie maal Olympisch brons) de meest getalenteerde bokser die Nederland heeft voortgebracht. Hij roemt met name z’n snelheid en z’n vermogen om stoten te ontwijken.
Kwartfinale tegen de Amerikaanse titelkandidaat Raoul Marquez
In 1992 levert de Arnhemmer een ongekende prestatie. Hij vecht zich door het Olympisch toernooi en verslaat een reeks wereldtoppers.
Een breuk in z’n rechterhand, die hij al opliep tijdens de kwalificatie, speelt hem vanaf z’n eerste partij parten. Een zwevende botsplinter zorgt voor helse pijn maar Delibas is niet te stuiten.
Winst in de halve finale tegen de Brit Robert Reid
Voor het eerst in 64 jaar ( Bep van Klaveren, Amsterdam 1928) bereikt een Nederlander de Olympische boks finale. Die verliest hij van regerend wereldkampioen, de Cubaan Juan Carlos Lemus.
Maar Delibas wínt zilver. Toch staat op het podium in Barcelona geen blijde bokser.
Niet zonder humor vertelt Orhan Delibas over z’n jeugd op het platteland van Oost- Turkije waar hij opgroeide in een dorp dat geteisterd werd door aardbevingen, waar hongerige wolven over de daken liepen en waar het kwik in de winter tot – 40 graden daalde. Op z’n negende verhuist het gezin naar Arnhem. In Klarendal, een volkswijk in Arnhem wacht het gezin geen warm welkom en gooien buurtbewoners een varkenskop naar binnen. De Delibassen laten zich niet verjagen.
In de boksring leert Orhan, getraind door coach Hennie van Bemmel, als geen ander, om klappen te ontwijken maar hij ontkomt niet aan de discriminerende teksten van z’n leeftijdgenoten. ‘Vieze Turk’ en ‘kankerturk’ klinkt het. Delibas knokt zich naar de mondiale boks elite en haalt zilver op de Spelen van 1992. Bij terugkeer uit Barcelona gaat hij in Klarendal op de schouders. De ongewenste Turk van weleer is een held geworden.
Orhan is openhartig over de -mild uitgedrukt- getroebleerde relatie met z’n vader die hem ‘Met harde hand’ grootbracht. Vandaag de dag bepalen de genen van z’n moeder dat Delibas z’n tweede passie volgt. Zelfstandig runt de vriendelijke vuistvechter een kleinschalige instelling voor verstandelijk beperkten in het hart van de stad.
Research Wiep Idzenga Camera Pim Hawinkels en Rob Hodselmans Regie Bart Nijpels 24 juli NPO 1, 22.25. Andere Tijden Sport.