Uitgelicht

documentaire | 21 december 2023

Brug over de breuklijn I

Sinds 7 oktober, het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas, loopt er een kloof door Nederland. In ‘Brug over de breuklijn’ ontmoeten Natascha van Weezel en Sinan Can mensen aan weerszijden, brengen de verdeeldheid in kaart en onderzoeken of de rede de oorlogsretoriek nog kan overstemmen.

Uitgelicht

documentaire | 12 oktober 2023

Omerta boven de wolken

De klimaatcrisis ten spijt; voor een paar tientjes op een stedentrip of naar de zon vliegen blijft voor veel reizigers een onweerstaanbaar aanbod. Het aantal mensen dat in het vliegtuig stapt ligt weer bijna op het niveau van vóór de corona-pandemie. Maar wie betaalt de prijs voor dat goedkope ticket?

Maandenlang voeren we gesprekken met piloten en cabinepersoneel van zogenoemde prijsvechters, de vliegtuigmaatschappijen die ons voor een paar tientjes door heel Europa vervoeren. Zembla onthult hoe meer en meer vliegend personeel werkt onder steeds slechtere arbeidsomstandigheden. Dat heeft een negatief effect op de veiligheid. Maar de EASA, de Europese toezichthouder, ziet het probleem niet. Wat gaat er mis boven de wolken en waarom horen we er zo weinig over? ‘There is an omerta’, zegt een piloot. ‘If you speak, you die.’ International version available.

Uitgelicht

documentaire | 8 oktober 2020

Brexit, de lont in het kruitvat. Zembla

In Noord- Ierland speelt de Britse premier Boris Johnson met vuur. En dat is slecht nieuws voor het alsmaar minder verenigde Koninkrijk. Maar ook voor de rest van Europa én voor Nederland dat eerder al werd geconfronteerd met IRA- aanslagen in Limburg. De situatie is licht ontvlambaar zegt Jonathan Powell, de onderhandelaar die de broze vrede met de IRA, namens toenmalig premier Tony Blair, tot stand bracht. Zembla reist naar Londen en Noord- Ierland en onderzoekt de spoken uit het verleden en de kansen op een terugkeer van de ‘Troubles’.

 

Uitgelicht

documentaire | 26 april 2018

Ondernemer in onderwijs. Zembla

Ondernemer Maurice de Hond bedacht een nieuw schoolconcept: geen klassikaal onderwijs, kinderen bepalen zelf wat ze leren, de leraar wordt coach en de lessen staan op de iPad. Hij weet het concept aan tientallen scholen te verkopen. Maar het succes stokt. Nog maar een handvol scholen werkt er mee en twee iPad-scholen die de zakenman zelf opricht, leggen het loodje. De stichting die ze beheerde, is failliet. Waarom keren de scholen de opiniepeiler de rug toe? Medewerkers van het eerste uur doen voor het eerst hun verhaal. ZEMBLA onderzoekt de onderwijsmethode van De Hond.

documentaire | 9 maart 2017

Politicologica I – IV

Kijk met andere ogen naar het spel van de Haagse macht tijdens verkiezingen en formatie.

Politicologica, een vierluik van de Human over de PvdA, VVD, D66 en de PVV. Politicologica onderzoekt hoe politieke partijen spinnen, framen en omgaan met blunders, kritiek en imagoproblemen. Volgens De Groene Amsterdammer ‘…het spannendste programma rond de verkiezingen.

documentaire | 11 november 2015

Zembla: De slag om de erfenis

Wie een testament wil laten maken moet wilsbekwaam zijn, weten wat hij doet. Voor sommigen is dat moeilijk. Zo telt ons land 142.000 verstandelijk beperkten en 260 duizend dementerenden. Kwetsbare mensen. En omdat Nederland in fors tempo vergrijst, neemt hun aantal snel toe.

Zembla onderzoekt: wie beschermt de wilsonbekwamen?

documentaire | 4 januari 2015

Asbest aan boord

Opvarenden van de onderzeeër de Zeeleeuw van de Koninklijke Marine zijn langdurig blootgesteld aan kankerverwekkend asbest.  De gevaarlijke asbestvezels zitten tussen de bundels bedrading van de boot. Volgens interne documenten van Defensie gaat het om een “historische besmetting” die al is ontstaan tijdens de bouw van de onderzeeboot, 25 jaar geleden. In die kwarteeuw hebben honderden marinemensen op de Zeeleeuw gevaren, waarbij ze het risico liepen asbestvezels in te ademen.

documentaire | 3 april 2014

De slag om de Wallen deel II

Het ‘Red light district’ zou in handen zijn van de georganiseerde misdaad. Drugsbendes, witwassers en vrouwenhandelaren maakten er volgens stadsbestuurders de dienst uit. Dus moest de bezem door de Wallen. Wat is er terechtgekomen van de schoonmaakoperatie in het hart van de hoofdstad? Brandpunt Reporter doet onderzoek vanuit de rood verlichte loopgraven. Burgemeester Van der Laan reageert op de bevindingen.

documentaire | 27 maart 2014

De slag om de Wallen deel I

“Onder elke steen die we optillen, zit ongedierte”, zei voormalig wethouder Lodewijk Asscher een paar jaar geleden over de Wallen. Het ‘Red light district’ zou in handen zijn van de georganiseerde misdaad. Drugsbendes, witwassers en vrouwenhandelaren maakten volgens Asscher, nu vice-premier, de dienst uit in het hart van de hoofdstad. Dus besloot de gemeente de bezem door de Wallen te halen en orde op zaken te stellen. Wat is er terechtgekomen van die schoonmaakoperatie? Brandpunt Reporter doet verslag vanuit de rood verlichte loopgraven.

documentaire | 5 december 2013

Joint Strike Fighter. Deel III: Straaljager of stuntvliegtuig?

Deelname aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter zou Nederland duizenden banen en miljarden aan orders opleveren. Dat is een cruciaal element in het verkoopverhaal van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin. Het was indertijd het belangrijkste argument voor premier Kok om in het project te stappen. Maar de zaak werd door Economische Zaken doelbewust gunstiger voorgesteld  dan hij was. Dat onthulde Reporter al in 2008.  Nu is de vraag: Wat komt er terecht van die en andere beloftes?

reportage | 26 maart 2011

Pact of silence (short international version)

In South-East Spain thousands of illegal immigrants work in vegetable greenhouses. They live in slums and are underpaid. Last year the Netherlands imported 450 million euros worth of vegetables from this area. Dutch supermarkets are aware of the situation and cannot guarantee that the Spanish vegetables they sell were sustainably grown. “It is simply impossible to put a supermarket inspector on every grower’s greenhouse”, says a spokesperson for the Dutch Food Retail Association, the supermarket trade association.

documentaire | 18 maart 2011

Pact van de stilte

In Zuidoost Spanje,werken duizenden illegalen in groentekassen. Ze wonen in krotten en worden onderbetaald. Nederland importeerde vorig jaar voor 450 miljoen euro groenten uit het gebied. Nederlandse supermarkten zijn op de hoogte en kunnen niet garanderen dat de Spaanse groenten die ze verkopen, duurzaam zijn geteeld. “Je kunt nu eenmaal niet bij elke teler in de kas een controleur van de supermarkt zetten”, zegt een woordvoerder van het Centraal Bureau Levensmiddelen, de brancheorganisatie van de supermarkten.

Nederlandse supermarkten beloven de consumenten naar duurzaamheid te streven. Daartoe hebben ze de zogenoemde BSCI- gedragscode ondertekend. In de code worden eisen gesteld aan arbeidsomstandigheden bij leveranciers zoals het betalen van het minimumloon. BSCI, de organisatie die de code heeft opgesteld en toeziet op de naleving er van, controleert niet in de Spaanse groentekassen. De in Brussel gevestigde organisatie beschouwt Spanje niet als een risicoland hoewel ze op de hoogte is van de situatie daar. Dit blijkt uit de documentaire ‘Pact van de stilte’ van het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma KRO Reporter

documentaire | 6 september 2009

Joint Strike Fighter. Deel II: Defensie verzweeg budgettekort

De eerste twee Joint Strike Fighters zijn in Nederland. Ze moeten de F- 16 vervangen maar zullen pas vanaf 2019 operationeel worden. 65 miljoen euro per stuk kosten ze. De Nederlandse regering heeft er 37 aangeschaft. Veel minder dan het geplande aantal van 85. De top van het ministerie van Defensie berekende al in 2005 dat daar onvoldoende geld voor was. Dat budgettekort werd bewust verzwegen. Dat blijkt uit interne documenten van Defensie die Reporter onthult.

documentaire | 11 februari 2009

Poncke Princen. Held of land verrader

In 1948 Nederland stuurt troepen naar Indonesië om de onafhankelijkheidsstrijd de kop in te drukken. Eén soldaat loopt over en neemt de wapens op tegen zijn vaderland. In de ogen van veel Nederlanders een landverrader. Voor menig Indonesiër een held. In de ogen van veel Nederlanders een landverrader. Persoonlijke brieven, historisch archiefmateriaal,  oud- strijdmakkers, familieleden, een ex- geliefde, tegenstanders, ooggetuigen en oud- minister Hans van Mierlo vertellen het verhaal van een held of een landverrader? Bart Nijpels en cameraman Arjan Kroon reizen naar Indonesië in de voetsporen van ‘de witte guerilla’ zoals Princen daar genoemd wordt.

documentaire | 11 februari 2009

Poncke Princen. The white guerilla

1948. The Dutch send troops to Indonesia to quash the struggle for independence there. One Dutch soldier defects and takes up arms against his country. Poncke Princen, in Holland considered a traitor he becomes a hero in Indonesia where he fights for human rights the rest of his life and spends many years in prison. International version of this documenatry (55 mins)

documentaire | 9 september 2007

Wapens Gladio in top onderwereld

Bij de arrestatie van Sam Klepper en John Mieremet in augustus 1991 zijn wapens aangetroffen die geroofd waren uit een depot van een geheime overheidsorganisatie. De zaak is door de autoriteiten in de doofpot gestopt. Het betreft de grootste wapendiefstal uit de Nederlandse geschiedenis. Dat blijkt uit het KRO documentaireprogramma Reporter. In de uitzending doen agenten en leidinggevenden van Gladio voor het eerst hun verhaal.

documentaire | 25 maart 2007

Nederland en de Irakoorlog

Reporter onderzoekt: Hoe en waarom mengde het kabinet-Balkenende Nederland zich in de Irak- oorlog?

En is de Tweede Kamer wel goed ingelicht?

documentaire | 2 mei 2003

Moord op het Mediapark

Een jaar na de moord op Pim Fortuyn maakten we bij Netwerk (KRONCRV) een nauwgezette reconstructie van de gebeurtenissen op 6 mei 2002. Op basis van onderzoek, de originele 112 meldingen en het radioverkeer van de politie -en hulpdiensten doen politiemensen, 0oggetuigen, betrokkenen, politici en familieleden verslag van wat ze meemaakten op zes mei 2002.

documentaire | 28 december 2001

De stilte van de islam

Reporter over de zwijgende meerderheid van de moslims na de terroristische aanslagen van 11 september, de beeldvorming t.a.v. de islam en de angst voor het fundamentalisme van de islam. Gesprekken met nationale en internationale islamitische leiders en denkers. Waarom overheerst de extreme retoriek? Waarom zwijgt de stem van de meerderheid? Een zoektocht naar de reden voor de stilte van de islam.

documentaire | 28 december 2001

Silence of the islam

The international version of this documentary. Why does extreme retoric dominate the debate? Where is the voice of reason?Why don’t we hear the majority of moslims more often? Is it the media? Is it fear? Reporter researches the silence of the islam?

documentaire | 26 oktober 2000

Aan Dovemansoren. De vuurwerkramp in Enschede

Reporter onderzoekt de vuurwerkramp in Enschede. Na een eerdere ontploffing in een vuurwerkopslagplaats, werden adviezen door deskundigen in de wind geslagen. Waarschuwingen voor illegale praktijken in Enschede werden genegeerd. De onderzoekers leggen bloot hoe de overheidscontrole op de handel in vuurwerk tekort schiet. Fraude met de classificatie is het gevolg. Reporter over misstanden in de vuurwerksector.

reportage | 13 maart 1998

Vleesfraude

Eind jaren negentig. Europa is in de greep van de ‘gekkekoeienziekte’. De beelden van zwalkende met BSE (‘sponsachtige hersenziekte’) besmette runderen boezemen vrees in. Besmet rundvlees leidt bij mensen mogelijk tot een variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jacob. Joep Dohmen (nu NRC dan nog bij De Limburger) en ik (dan bij KRO’s Netwerk) beginnen een onderzoek in de vleessector. We leggen bloot hoe bedrijven buitenlands rundvlees ‘omkatten’ en voorzien van Nederlandse stempels aan Rusland te verkopen. Fraude met medeweten én medewerking van ambtenaren van het ministerie van Landbouw. Gesjoemel dat leidt tot risico’s voor de volksgezondheid. Een reconstructie aan de hand van getuigenissen, afgetapte telefoongesprekken en een dossier van de rijksrecherche voert langs slachthuizen, bordelen en boze Russen. Het eindigt met de minister van Landbouw in het nauw.

documentaire | 2 april 1993

De moord op Zülbiye

Op de muren van zijn woning zijn de sporen van zijn verwarde geest zichtbaar. De waanzin die hem er toe dreef zijn bovenbuurmeisje, Zülbiye, te vermoorden. Reporter reist met de nabestaanden mee naar het Turkse platteland waar ze Zülbiye begraven. In Amsterdam- Oost rouwen en herdenken haar klasgenootjes en leraren. De buurt waarschuwde bij herhaling voor de zieke geest van Rob V. Vergeefs. Nabestaanden verlangen antwoorden van de instanties die zij (mede) verantwoordelijk houden. Reporter onderzoekt hoe het heeft kunnen gebeuren.

documentaire | 29 januari 1993

Bikker, de beul van Ommen

Oorlogsmisdadiger Bikker was lid van de Waffen SS en de Ordnungspolizei. Hij werkte tijdens de oorlog voor de Duitsers in kamp Erica in Ommen. Na de oorlog werd hij veroordeeld wegens zware mishandeling van gevangenen en voor de moord op verzetsman Houtman en onderduiker Meijer. Met vijf andere oorlogsmisdadigers ontsnapte hij op Tweede kerstdag 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda.
Reporter spoort Bikker op in Hagen, Duitsland en reconstrueert hoe het kan dat hij daar probleemloos woont en werkt. Bikker blijkt in goede conditie en draagt een wapen omdat hij bang is ontvoerd te worden. Uiteindelijk stemt hij toe in een interview. Reporter confronteert hem met de getuigenissen van slachtoffers en nabestaanden.

aa